Circle Economy, döngüsel ekonomideki gelişimi küresel bazda incelediği Döngüsellik Boşluk Raporu 2023’ü yayınladı. Raporda küresel ekonominin döngüselliği adına çözüm önerileri getirilmiş ve harekete geçilmesi adına neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler veriliyor.
Raporda, küresel ekonominin döngüsellik oranının her geçen yıl azalmakta olduğunun gözlendiği vurgulanmakta. En son 2018 ve 2020 yılları süresince, döngüsellik açığının %9.1’den %8.6’ya düştüğü belirtilmişti. 2023 raporunda ise küresel ekonominin döngüsellik oranının %7.2 olduğu ön plana çıkıyor. Bu oranın zaman geçtikçe azalmasının nedeni olarak malzeme eldesi ve kullanımının artışı vurgulanmakta. Raporda, artmakta olan bu malzemelerin geri dönüşüm oranlarının az olmasına da dikkat çekiliyor.
Rapor, dünya çapında malzeme eldesinde, 1970’den bu yana üç kattan fazla artış olduğunu, bunun yanı sıra 2000 yılından itibaren neredeyse iki katına çıkarak bugün 100 milyar tona ulaştığını söylüyor. Bu bilgi doğrultusunda, güvenli sınırlar oluşturabilmek adına döngüsel ekonominin küresel geçişi desteklenerek, bu geçiş ile birlikte insan ihtiyaçlarının, mevcut malzeme ihtiyacının yalnızca %70’iyle karşılanabileceği bilgisi veriliyor.
Raporda, döngüsel ekonomiye küresel geçişin sağlanması durumunda, sera gazı emisyonlarının, küresel sıcaklık artışını 2 derece ile sınırlandıracak şekilde azaltabileceği bilgisine ulaşılmıştır. Bu durumda, emisyonların azaltımı için politikaların tek başına yeterli olmayacağı ve döngüsel ekonominin buradaki kritik rolünün çok önemli olduğu ise ön plana çıkan yaklaşımlar arasında.
Raporda, döngüsel ekonominin geliştirilmesi adına 4 prensip (az kullanım, uzun süreli kullanım, yeniden kullanım, temizliğin sağlanması) belirlenmiştir. Belirlenen ana prensipler doğrultusunda, döngüsel ekonomiye geçişle beraber, işlenmemiş malzeme eldesinin üçte bir oranında (92.7 milyar tondan 61.2 milyar tona) azaltılacağının ön görüldüğüne değiniliyor. Aşımı kontrol altına alabilmek için gıda sistemleri, yapılı çevre, imal edilmiş ürünler ve hareketlilik/ulaşım başlıklarına bağlı olarak 16 çözüm örneği sunulmakta. Bu çözümlerle mevcut aşımların tersine çevrilerek hava, su ve toprak ekosistemlerinin korunumunun sağlanabileceği belirtiliyor.
Rapor, aksiyon alma adına 3 temel alana yönelmiştir: azaltma, yeniden oluşturma ve yeniden dağıtma. Bu başlıklara bağlı olarak, raporda politika belirleyenler ve iş liderleri için bazı aksiyon örnekleri bulunmakta.
Rapora ulaşmak için linke tıklayınız.